🌀 استاد اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی گفت: بهبود شرایط اقتصادی چیزی جز تولید بیشتر و ایجاد ارزش افزوده نیست، اقتصاد زمانی میتواند پیشرفت داشته باشد و ارزش پول خود را حفظ کند که تولید در آن به راحتی انجام و ارزش افزوده ایجاد شود.
دکتر غدیر مهدوی کلیشمی در گفت و گو با ایسنا، درباره ثبات نرخ ارز طی چند ماه اخیر گفت: واقعیت این است که طی سالهای اخیر قیمت دلار در ایران بیش از آن که تحت تأثیر مسائل اقتصادی باشد از شرایط سیاسی اثر پذیرفته است به این معنی که در دورههای زیادی قیمت ارز سرکوب شده و با حدوث یک شوک سیاسی و یا ریسکی برونزا به یکباره قیمت ارز با شوک بزرگی افزایش یافته است.
🌀 او افزود: با در نظر گرفتن این موضوع میتوان گفت که ثبات نسبی حاکم در بازار ارز که در مدت اخیر ایجاد شده ناشی از ثبات نسبی در وضعیت سیاسی کشور است. اگر بخواهیم ریشههای اقتصادی نوسانات دلار را در اقتصاد ایران بررسی کنیم باید به وضعیت نقدینگی و رشد اقتصادی و نسبت آن با قیمت روز ارز توجه داشته باشیم.
🌀 مهدوی خاطرنشان کرد: این تغییر نرخ برابری در شرایطی که دولت تصمیم به سرمایهگذاری خارجی میگیرد هم به وجود میآید، نتیجه این که قیمت ارز در چنین اقتصادهایی به طور نظاممند تحت تأثیر شرایط اقتصادی است، اما در ایران چنین شرایطی وجود ندارد و در بسیاری از سالها نرخ ارز به صورت برونزا تعیین میشود و زمانی که شوک سیاسی اتفاق میافتد؛ به یکباره قیمت ارز چند برابر میشود. به عنوان مثال زمانی که ترامپ صحبتهایی علیه ایران مطرح کرد، نرخ ارز حتی تا ۲۰ هزار تومان هم بالا رفت اما اکنون که شرایط سیاسی آرام و لحن سخنرانیها آرامتر شده نرخ ارز پایین آمده است.
🌀 او همچنین افزود: واقعیت این است که بهبود شرایط اقتصادی چیزی جز تولید بیشتر و ایجاد ارزش افزوده نیست، اقتصاد زمانی میتواند پیشرفت داشته باشد و ارزش پول خود را حفظ کند که تولید در آن به راحتی انجام و ارزش افزوده ایجاد شود. اما اقتصادی که انواع موانع را پیش روی تولید دارد و با محدودیتهای زیادی در سرمایهگذاری، بوروکراسی، تکنولوژی، تأمین مواد اولیه و ریسکهای متنوع و ... مواجه است، قادر به پاسخگویی به نیازها و تقاضای کل اقتصاد نیست و در چنین شرایطی تورم ایجاد شده و پول ملی تا حد زیادی ضعیف خواهد شد.
همشهری آنلاین