💠 فرآیند اصلاحات اقتصادی را میتوان بهصورت یک بازی مدلسازی کرد. بازی که در آن دو بازیگر مهم با اهدف خاص حضور دارند. بازیگر اول «سیاستگذار» است؛ سیاستگذار در این بازی قرار است سیاست موردنظر خود را که میتواند اصلاح قیمت انرژی باشد، با کمترین هزینه به سرانجام برساند. در سوی مقابل، بازیگر دوم این بازی یعنی «مردم» سیاستهای پیشنهادی سیاستگذار را ارزیابی میکنند؛ یا آن را میپذیرند یا به تقابل با آن میپردازند. جامعه تصمیم خود را براساس فضای انتظاراتی خود میگیرد؛ انتظاراتی که با دو ابزار انتظارات تطبیقی یا همان تجارب گذشته یا انتظارات عقلایی و آیندهنگر شکل میگیرد.
سیاستگذار بهمنظور مدیریت این بازی باید اعتماد عمومی را جلب کند و جریان اجتماعی را با اصلاحات همراه کند. بررسیها نشان میدهد سه عامل «دیپلماسی ارتباطی»، «زمانبندی» و «ملاحظات محبوبیتی» در حقیقت موتور محرک پیشبرد پروژه اصلاحات اقتصادی هستند.
«دنیای اقتصاد» با مرور تجربه سه کشور برزیل، روسیه و آلمان با موشکافی جزئیات اجتماعی پروژه اصلاحات اقتصادی این سه کشور، موفقیت یا عدم موفقیت آنها را از زاویه این سیاستها روشن کرده است. نتایج حکایت از آن دارند که اگر سیاستگذار این ملاحظات را رعایت نکند، نه تنها قطار اصلاحات به مقصد نمیرسد، بلکه زمینه برای سیاستهای خوب بعدی نیز تنگ میشود.
دنیای اقتصاد